Ingezonden mededeling

HR-professional benoemt instroom als grootste uitdaging, maar is dat wel zo?

Eén van de grootste uitdagingen die HR-professionals benoemen voor 2023, is nog altijd het werven van nieuwe mensen. De zogenoemde ‘war for talent’ is in volle gang. Maar focussen we niet teveel op het binnenhalen van nieuwe medewerkers, waarbij we de aandacht voor huidige medewerkers verliezen? Uit de jaarlijkse HR Benchmark van HR-softwareleverancier Visma | Raet blijkt dat maar liefst één op de twee medewerkers bereid is om te vertrekken wanneer daar een goed voorstel tegenover staat.

De cijfers

Uit de HR Benchmark komt naar voren dat het belang van employer brand en werving van nieuw personeel toegenomen is als HR-doelstelling voor 2023. Terwijl aandachtsgebieden met betrekking tot de doorstroom van medewerkers (denk aan vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en leiderschap ontwikkeling) minder vaak op de agenda staan dan in 2022.

Nieuwe medewerkers vs. huidige medewerkers

Steeds meer organisaties zien het nut in van goede employer branding om nieuwe collega’s aan te trekken. Prachtige campagnes met allerlei extraatjes komen voorbij om zoveel mogelijk kandidaten aan te trekken.
Anderzijds verslapt de aandacht voor de huidige medewerkers. Zolang er sprake is van een werknemersmarkt en er weinig aandacht is voor je huidige medewerkers, zijn zij eerder geneigd om te vertrekken. Verlies dus niet de focus op de talenten die al binnen jouw organisatie werken. Vraag je af wat zij nodig hebben om niet bij die 50% te horen die bereid is om over te stappen.

Medewerkers behouden

Uit onderzoek blijkt dat nieuwe medewerkers al in de in eerste 45 dagen na het tekenen beslissen of ze langer blijven dan één jaar. Het continue gesprek en goede professionele ontwikkeling faciliteren is ook een belangrijk aspect van iemands loopbaan binnen je organisatie. Daarnaast zit niemand te wachten op de administratieve lasten omtrent HR-zaken, zoals het aanvragen van verlof, ingewikkelde declaratieprocessen of een ziekmelding doorgeven.

Efficiënt inrichten van HR-processen

Het efficiënt inrichten en stroomlijnen van deze HR-processen is een flinke kluif voor de HR-afdeling. Om het HR-leven makkelijker te maken, zijn er verschillende softwareoplossingen beschikbaar om het administratieve gehannes te automatiseren. Hiermee kunnen enerzijds de medewerkers gemakkelijk en snel hun HR-zaken regelen, zodat zij meer tijd kunnen besteden aan hun echte werk. Anderzijds wordt het werk voor de HR- en salarisafdeling makkelijker, zodat er meer tijd is voor advies en strategie.

Met software is het mogelijk om vanuit de HR-afdeling eenvoudig het onboardingsproces beschikbaar te stellen, de regie over feedback en ontwikkelgesprekken aan je medewerker terug te geven en de professionele ontwikkeling te faciliteren.

Kortom, werkgevers missen soms nog kansen ter behoud van medewerkers en om van vertrekkende medewerkers ambassadeurs te maken. Meer aandacht besteden aan de interne organisatiecultuur draagt bovendien positief bij aan een sterk werkgeversimago en dus het aantrekken van nieuw talent.

Gemakkelijk je HR zaken regelen met Visma Raet:

Deel deze pagina: