Ingezonden mededeling

‘Data kunnen gemeente helpen op tijd voldoende mensen te vinden’

Het personeelstekort bij gemeentes is niet zozeer een gebrek aan mensen, maar eerder een gebrek aan tijd, zegt Intelligence Group-oprichter Geert-Jan Waasdorp. Maar voldoende data kunnen volgens hem helpen dat probleem te overwinnen. Hoe ziet hij dat voor zich?

Het aantal vacatures bij gemeenten stijgt nog steeds en ligt nu rond de 11.000. Dit is 79 procent hoger ten opzichte van twee jaar geleden, voor het uitbreken van de coronapandemie. Om de ontstane gaten te vullen, grijpen veel gemeentes terug op relatief dure detacheerders, die dan ook gouden tijden beleven. Maar die noodgreep is helemaal niet nodig, denkt Geert-Jan Waasdorp, oprichter van het Rotterdamse arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group. “Het probleem bij de gemeentes is niet zozeer dat de mensen er niet zijn, of dat niemand voor ze wil werken. Uit alle onderzoeken blijkt dat de gemeente vaak best als aantrekkelijke werkgever wordt gezien. Het probleem is eerder dat ze onvoldoende zicht hebben op hoe de arbeidsmarkt zich ontwikkelt, en welke skills ze nu en in de toekomst nodig hebben. Mede daardoor zijn ze weinig proactief op de arbeidsmarkt, en lopen ze vaak 1 of 2 jaar achter bij andere partijen die hier wél het belang van inzien en bijvoorbeeld de skills gap in een regio in kaart brengen, en daar vervolgens actie op ondernemen.”

Uithollen

Er is niets mis met een flexschil, benadrukt de arbeidsmarktonderzoeker. “Maar het moet niet je organisatie uithollen. En dat zie je nu vaak wel gebeuren in gemeentes.” Volgens hem zou het al heel veel helpen als gemeentes werk maken van meer data over de lokale arbeidsmarkt. Dan kunnen ze het verschil tussen vraag en aanbod in kaart brengen, nu en voor de komende jaren, en bijvoorbeeld al met opleidingen in gesprek gaan hoe in voldoende instroom te voorzien. “Denk aan de Omgevingswet. Of de energietransitie. Je kunt de behoefte aan mensen daarvoor goed voorzien. En er zijn ook voldoende data die laten zien of die mensen überhaupt wel te werven zijn, en waar je dan moet zijn. Of welke mensen uit aanverwante beroepen je daarvoor zou kunnen opleiden. Als je dat goed in kaart hebt, kun je als gemeentelijk werkgever belangrijke tijd winnen. Met de goede data loop je niet meer achter de feiten aan, maar pak je juist een voorsprong. En het mooie is: die data zijn tegenwoordig met één druk op de knop beschikbaar. We kunnen zelfs voor de kleinste gemeente de skills gap tussen vraag en aanbod uitrekenen, en laten zien wat nodig is om die kloof te overbruggen.”

De krapte en vergrijzing zullen gemeentes nog wel een tijdje parten spelen, denkt Waasdorp. Maar met een goede strategisch personeelsplanning is de steeds grotere afhankelijkheid van detacheerders volgens hem met een slimme benadering van de arbeidsmarkt wel terug te dringen. “En dat zal hard nodig zijn, wil je niet over de volle breedte de continuïteit van je dienstverlening in gevaar brengen.”

IntelliGence GroUp

Het Industriegebouw
Goudsesingel 80
3011 KD Rotterdam
The Netherlands



https://www.intelligence-group.nl

Deel deze pagina: