Auteur: Adriaan de Jonge beeld: shutterstock

Ambtenaar wil
vast contract met flexibele werktijden

Thuiswerken belangrijkste
secundaire arbeidsvoorwaarde

Werken ambtenaren het liefst van 9 tot 5? Welnee: ruim de helft vindt flexibele werktijden een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Nóg belangrijker is de mogelijkheid om thuis te werken. En dat dan wel graag met een vast contract.

De vacaturedruk in de overheidssector zal de komende tijd alleen maar sterker worden. Nu al staan voor elke zoekende kandidaat drie vacatures open, en de verwachting is dat die verhouding oploopt tot een op vijf. Dit is een van de uitkomsten van het arbeidsmarktonderzoek van Intelligence Group (IG) voor Binnenlands Bestuur.


‘De personeelsschaarste blijft voorlopig dus bestaan’, licht IG-consultant Inge Vuik toe. Dat komt deels omdat er binnen de overheidssector relatief weinig mensen op zoek zijn naar een nieuwe baan. Slechts 6 procent geeft aan, actief op zoek te zijn. Dat is minder dan in de niet-overheidssectoren die werden onderzocht. ‘Dat geeft ook aan dat ambtenaren vaak tevreden zijn met hun werk’, zegt Vuik. Overigens is de overheid geen koploper wat betreft schaarste: in de ICT- en de HRM-sector is de krapte nóg groter.


Aangezien de zoektocht naar personeel steeds lastiger wordt, is het voor overheidsorganisaties van groot belang om te weten met welke arbeidsvoorwaarden je potentiële werknemers aan kunt trekken. Uit het IG-onderzoek blijkt dat ambtenaren de mogelijkheid om thuis te werken de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde vinden – belangrijker nog dan de pensioenregeling, vakantiedagen of een dertiende maand. Alleen bij ICT’ers staat het thuiswerken nog hoger op de lijst.


"Als werkgever moet je concreet zijn over hoe thuiswerken eruitziet"

Concreet

Vuik: ‘Ons advies voor werkgevers: zorg dat je concreet bent over hoe het thuiswerken eruitziet. Hoeveel dagen mag je thuiswerken? Wanneer wel en niet? Geef meer context dan alleen: thuiswerken kan.’ Op het lijstje meest gekozen arbeidsvoorwaarde onder ambtenaren staat als tweede: flexibele werktijden. Ook daar kunnen overheidsorganisaties op inspelen, raadt Vuik aan.


Gevraagd naar de belangrijkste pull-factoren om een nieuwe baan aan te nemen, noemen werknemers – wellicht weinig verrassend – het vaakst een goed salaris. Opvallend is dat een vast contract op nummer twee staat. Werknemers in de private sector vinden dat beduidend minder belangrijk. Ook geven ambtenaren vaker dan andere werknemers aan dat ze de inhoud van het werk belangrijk vinden. Werksfeer volgt op nummer vier, een factor die ook in andere sectoren vaak wordt genoemd.


Overheden moeten nadenken over hoe ze het werk nog aantrekkelijker kunnen maken voor nieuw personeel, zegt consultant Vuik. Tegelijkertijd adviseert ze om na te gaan of de huidige werknemers de vaardigheden hebben die in de toekomst nodig zullen zijn. Data-analyse is een voorbeeld van zo’n skill for the future, maar Vuik noemt ook strategisch denken en leiderschap.

Adriaan de Jonge

redacteur Binnenlands Bestuur

Deel dit artikel: